Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 21. februára 2016

Kreatín - všetky potrebné informácie

Kreatín- všetky potrebné informácie
Kreatín patrí medzi najrozšírenejší výživový doplnok u silových športovcov. Iste o ňom už každý začínajúci cvičenec počul, možno ho už aj vyskúšal a možno ešte len zvažuje jeho kúpu. Najväčší rozmach zažil kreatín v 90-tych rokoch, pretože už vtedy kulturisti vedeli, že vďaka tomuto "zázračnému" supplementu dokážu dvíhať väčšie váhy, cítia sa plnší a masívnejší a takisto rýchlejšie regenerujú. Vtedy na tému kreatín vznikali rozsiahle debaty a vedecké výzkumi, ktoré dokázali niekoľko faktov.

Čo je vlastne kreatín? Je to enzým produkovaný naším telom, teda sa jedná o bielkovinu, ktorá pracuje súčasne s ATP, a je nevyhnutná na akúkoľvek svalovú prácu. Nachádza sa v svaloch, srdci dokonca aj v mozgu a zodpovedá za niektoré funkcie ľudského tela.

Funkcie kreatínu a prečo ho užívať:
1.Buduje svaly- čím viac kreatínu svaly spracúvajú, tým efektívnejšie fungujú. S kreatínom sa zlepšuje syntéza všetkých živín, potrebných pre správny rozvoj svalovej hmoty a vďaka kreatínu môžme trénovať intenzívňejšie. Je ako palivo pre naše svaly.

2.Zlepšuje regeneráciu- tým, že pomáha odvádzať kyselinu mliečnu zo svalu a vytvárať vo svale optimálne podmienky pre zotavovanie. Napomáha využívaniu kyslíku v tele. Spoločne s ostatnými enzýmami sa podiela na prenose živín a energie.

3.Má vplyv na mozog- nakoľko sa nachádza aj v mozgu, ovplyvňuje aj jeho činnosť. Výzkumy dokázali, že kreatin kináza (funkčná forma kreatínu) inhibuje 50% mozgu. Takisto vedci zistili, že pri ozónovom žiarení klesá v tele hladina kreatínu, a preto je viac než dôležité doplňať tento enzým. 

4.Podiela sa na prenose energie- aj keď svalová kontrakcia trvá len krátku chvíľu, je to práve kreatinfosfát, ktorý je za túzo kontrakciu zodpovedný. Vďaka nemu si telo udržuje stabilnú hladinu ATP. 

Štúdie zistili, že kreatín pomáha tučniakom plávať dlhú dobu pod vodou, pretože ako som spomínal zlepšuje využívanie kyslíku. Pre kulturistu je najdôležitejšie prijat dostatok kyslíku do pľúc, krvi a následne svalov. Dokázalo sa, že deti trpiace svalovou dystrofiou majú v tele veľmi nízku hladinu kreatínu a pokiaľ im bola hladina kreatínu zvýšená, ich stav sa zlepšoval. Takisto je možné znížiť riziko infarktu podávaním kreatínu. 

Z toho vyplýva, že investícia do kreatínu vôbec nieje zbytočná a určite stojí za vyskúšanie. Osobne zvyknem preferovať klasiku kreatin monohydrát. Dnes však existuje mnoho variant ako sú kreatín ph-x, kreatin fosfát, krea-genic,kreatin ethyl ester,kre-alkalín,kreatín malát a pyruvát či HCL. 

Dávkovanie: môj tréner ( guru) vždycky odporúčal príjimať 20 gramov kreatínu denne v štyroch dávkach vždy s jedlom a dostatkom tekutín. Pred a po tréningu ho príjimať s nejakým jednoduchým cukrom ako je glukóza či maltodextrín. Toho som sa držal a stále držím a vyhovuje mi to najviac. Aj keď mnoho ľudí tvrdí, že takáto má byť iba nasycovacia fáza a že zbytočne veľa kreatínu v tele škodí. Ja som s týmto nikdy nemal problémy, možno preto, že som ho neužíval dlhšie ako 2 mesiace (zhruba 1kg balenie). Potom som si dal niekoľkomesačnú pauzu, počas ktorej si telo od kreatínu odvyklo a po nej znova správne reagovalo na jeho prísun. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára