Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 21. februára 2016

Dusíková bilancia

Dusíková bilancia

Určite už mnohí z Vás o nej počuli ale možno ste sa ňou veľmi nezapodievali. Pre športovca je však veľmi dôležité vedieť o čo ide ak sa spomenie toto slovné spojenie, mal by zbystriť zmysly, pretože ide o kľúčový faktor v budovaní svalovej hmoty. Každý vie, že ak chce budovať kvalitnú svalovú hmotu, byť silný a dostatočne rýchlo regenerovať, musí prijimať potrebné množstvo bielkovín. Primárnym zdrojom týchto bielkovín by malo byť samozrejme mäso, ktoré obsahuje tie najkvalitnejšie aminokyseliny. Bielkoviny obsahujú asi 16% dusíka a na 1 gram dusíka potrebujeme prijat asi 6 gramov bielkovín. Pre bežného nešportovca sa denná spotreba dusíka pohybuje okolo 3 gramov. So zvyšujúcou sa telesnou námahou táto spotreba stúpa. My kulturisti sa pri budovaní svalovej hmoty snažíme dosiahnuť pozitívnu dusíkovú bilanciu, ktorá nám zabezpečuje v tele všetky potrebné anabolicé deje a naopak snažíme sa vyhnúť negatívnej dusíkovej bilancii, ktorá so sebou prináša nechcený katabolizmus.

Ako dosiahnuť pozitívnu dusíkovú bilanciu
V strave športovca je dôležitý vyvážený príjem kvalitných esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín. S príjmom týchto aminokyselín sa do tela dostáva značné množstvo dusíka. Ak telo tento dusík vo väčšej miere absorbuje a spracuje pri anabolických dejoch v náš prospech, môžeme hovoriť o pozitívnej dusíkovej bilancii. Ak však organizmus vylučuje vyššie množstvo dusíka ako je mu dodávané, vtedy ide o negatívnu dusíkovú bilanciu s ktorou sa môžeme stretnúť najčastejšie pri chorobe alebo hladovaní a veľký pozor si na ňu musíme dávať pri väčšej fyzickej námahe. Ako teda dosiahneme pozitívnu dusíkovú bilanciu? Ako si už iste sami domyslíte, najdôležitejší je dostatočný príjem kvalitných bielkovín v podobe mäsa, rýb alebo vajec. Množstvo prijatých bielkovín však treba korigovať v závislosti od telesnej námahy. Osobne sa snažím najmä v období 24 hodín po tréningu prijimať najviac kvalitných bielkovín a pred tréningom ich príjem mierne znižujem. Hovorí sa, že všetkého veľa škodí a pravidlo niektorých "hardcore" cvičencov "že čím viac tým lepšie" v tomto prípade nie je celkom na mieste. Všeobecne platí pravidlo príjmu 1,5g až 3 gramy bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Tento odskok je pomerne veľký a každý si musí určiť sám, aké množstvo zvolí. Existuje možnosť zmerať si hodnoty dusíka v tele, ale najjednoduchšie bude riadiť sa vlastným inštinktom a ako som spomínal, v období 24 hodín po tréningu príjimať napr. 2,5-3 gramy bielkovín na kg a za bežných okolností v netréningový deň pri nečinnosti voliť číslo menšie. Sledujme svoje pocity a dbajme na to, aby sme sa cítili nasýtení a naplnení ale nie "prežratí" a nafúknutí.


Anabolizmus
V pozitívnej dusíkovej bilancii dochádzá v organizme k anabolickým procesom, ktoré su nevyhnutné pre rozvoj svalovej hmoty. Všetky prijaté bielkoviny sa syntetizujú, zabezpečujú regeneráciu a rast svalového tkaniva a my sa cítime silní a plní energie. Zároveň sa telu naskýta ideálne prostredie pre stimuláciu hormónov ako je testosterón či rastový hormón. Neustále pocúvam ľudí, ktorí sa vyhovárajú na to, že nedokážu napredovať pretože im to nedovolí ich práca, nestíhaju jesť a preto je ich dusíková bilancia skôr negatívna. V tomto prípade sú vynijakúcimi pomocníkmi doplnky výživy najmä kvalitné aminokyseliny, proteínove nápoje a iné obdobné supplementy, príjimané spoločne so stravou aby nám pomohli udržiavať pozitívnu dusíkovú bilanciu a anabolizmus. Musíme dbať na to, aby sme najneskôr každé 3 hodiny príjimali porciu kvalitných bielkovín či už v podobe stravy alebo doplnku výživy. 

Katabolizmus
Ako som už spomínal, pri zvýšenom vylučovaní dusíka z orgamizmu v dôsledku zvýšenej fyzickej námahy alebo nedostatočného príjmu bielkovín sa telo dostáva do tzv. negatívnej dusíkovej bilancie a s tým spojeného katabolizmu. Energia, ktorá mohla byť využivá pri anabolických procesoch je využitá na procesy spojené s normálnou funkciou organizmu. Svaly prichádzajú o svoje palivo a na svalový rast môžeme zabudnúť. Tomuto stavu sa chceme za každú cenu vyhnúť a preto osobne aj ja, ak mám sťažené podmienky či už v práci alebo inde a je mi odopieraná možnosť jesť aspoň každé 3 hodiny, som nervózny pretože viem, že telo prichádza o drahocenný dusík. Naučme sa preto poznať toto pravidlo a poznať hodnotu dusíka v tele. Uvidíte aké pozitívne zmeny to vo Vašom snažení prinesie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára