Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 21. februára 2016

Ako si nespomaliť metabolizmus

Ako si nespomaliť metabolizmus
Ľudský metabolizmus je ako lisovací stroj, ktorý spracuváva všetko, čo sa do neho vkladá. Pokiaľ do neho vkladáme primerané množstvo materiálu, stíha ho bez problémov spracovať a svoju prácu vykonáva plynule a bez problémov. Ak to však preženieme a naložíme mu neadekvátne množstvo materiálu, jeho práca zadrháva a materiál nestíha spracovať. Na takom istom princípe pracuje aj Náš metabolizmus. Mnoho mladých chlapcov naivne verí fámom, že v objemovke je kvantita prednejšia a preto do seba láduju neadekvátne množstvá potravín a kalórií. Ich telo najmä zo začiatku reaguje pomerne dobre, naplní svoje glykogénové rezervy, zvýši dusíkovú bilanciu a človek sa cíti byť naplnený a silný. Postupom času však organizmus túto prevahu kalórii prestane tolerovať a dôsledkom tohto preplňovania spomalí svoju činnosť. Je to logické, pretože tak ako preplnený lisovací stroj nestíha svoju prácu bezproblémovo vykonávať, ani naše telo to nedokáže. 

Ako sa prejavuje spomalený metabolizmus
Určite mnohí z Vás poznajú stav, kedy sa cítia byť prejedení. Po výdatnom obeje spojenom s dezertom a poobedňajšou kávičkou prichádza na rad únava a po dobrom obede by si určite každý rád na hodinku pospal. Je to prirodzené, pretože naše telo vkladá väčšinu svojej energie do trávenia. Po takom výdatnom obede má tráviaci trakt čo robiť a rôzne iné manuálne aktivity sú v tomto čase neprípustné. Ďalším dôvodom poobedňajšej únavy môže byť samozrejme glykemický index potravín, ktoré konzumujeme. Hladina krvného cukru rapídne vzrastie, čo spôsobí zvýšenie inzulínu a následne je telo pripravené pod vplyvom zvýšenej energie vykonávať nejakú namáhavejšiu manuálnu činnosť. My mu však túto činnosť nedoprajeme a ono tú energiu nedokáže spracovať. Krvný cukor sa zníži na ešte nižšiu hladinu ako bola predtým a my začneme pociťovať únavu. S únavom je spojený aj spomalený metabolizmus a menej efektívne spaľovanie tukov. Bežný začínajúci a často aj pokročilí cvičenec verí, že takými výdatnými porciami najmä v objemovom období ideálne prispeje k nárastu svalovej hmoty. Netvrdím, že neprispeje ale s onou vytúženou svalovou hmotou naberie aj značné množstvo tuku. Preto niesom zástancom vykrmovacích objemových fáz a dbám na udržanie si formy aj v tomto období. Je to dôležité nakoľko určite nikto z Vás netúži po zbytočnom zaguľatení sa.

Ako teda udržiavať oprimálne otáčky metabolizmu
1. Jesť často- optimálne je konzumovať denne 6 až 7 porcií každé 2 až 3 hodiny. Platí pravidlo čím častejšie tým lepšie. Samozrejme sami musíme cítiť, kedy sme pripravení na ďalšie jedlo. Je nevhodné jesť za každú cenu len preto, že už prešli 2 hodiny. Pokiaľ telo stále spracuváva predošlé jedlo, je kontraproduktívne dotláčať sa ďalším a tým ho stresovať, pretože na taký stres reaguje spomalením metabolizmu.

2. Konzumovať primerané porcie- Týmto nadväzujem na prvý bod. Samozrejme svoje porcie prispôsobíme svojím denným aktivitám. Nakoniec nedostatok jedla spôsobuje aspoň u mňa nervozitu a zhoršenú náladu. To však môže spôsobiť aj prebytok jedla. Vhodná porcia je taká, po ktorej sa cítime najedený ale nie preplnený.

3.Naštartujme svoj metabolizmus - a udržujme ho počas celého dňa. Je celkom dobrá idea ráno ešte pred raňajkami naštartovať sa nejakým druhom aerobnej činnosti. Nie príliž dlhej, optimálne intervalovým spôsobom. Srdce rozprúdi krv v žilách po celom tele a my sa počas celého dňa budeme cítiť vitálni a plní energie. 

4. Nevyspávajme - samozrejme nielen v objemovom období je dostatok spánku nevyhnutný. Ale čo znamená dostatok? Ja tvrdím, že 8 hodín je dostačujúcich. To však záleží na každom z Vás a na Vaších základných ľudských potrebách. Po kvalitnom spánku sa má človek cítiť oddýchnutý a vyskočiť z postele rovno na nohy. Prebytok spánku však vyvolá opačný efekt a môže sa podielať aj na spomalení všetkých činností organizmu, okrem iného aj spomalení metabolizmu. 

5. Dodržujme pitný režim - pretože okrem potravy sú aj tekutiny palivom pre organizmus. Tekutiny vylučujeme počas celého dňa hoci si to ani neuvedomujeme. Preto je potrebné prijimať ešte o čosi viac ako je predpokladaná spotreba. Možno to so sebou prinesie vedľajší účinok v podobe častejšej návštevy WC, ale na to sa dá zvyknúť :)

6. Využime silu pomocníkov - v podobe výživových doplnkov alebo potravín. Je ich mnoho a medzi najznámejšie a najdostupnejšie patrí chilli, zelený čaj, ginko, káva, orechy a samozrejme mnohé supplementy. 


Záver 


Prichádza jar a určite sa mnohí z Vás po zimnej objemovke a vianočnom vyjedaní sa zaguľatili. Vonku začne všetko pučiť a preto by sme sa aj my mali prirodzene rozbehnúť a namotivovať, aby sme so svojou figúrou niečo urobili. Verím, že týchto zopár skromných rád Vám napomôže ohoblovať svoje telo od prebytočnej mastnoty. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára