Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 1. júna 2015

Tajomstvo motivácie

Čo by sme mali vedieť


-Motivácia to je niečo, čo ťa dostáva do pohybu. Preto za tvoju nečinnosť z časti môže aj nedostatok motivácie.

-Nemôžeš tvrdiť, že si namotivovaný, ak tvoja každodenná tvrdá práca nevedie k dosiahnutiu tvojich cieľov a snov.

-Tvoje ciele musia byť zmysluplné. Ak sa nájde čokoľvek. čo nahlodáva tvoju motiváciu, zrejme je ten cieľ pre teba bezvýznamný.


Považujem tému motivácie za niečo fascinujúce no občas aj dosť frustrujúce. Ak si na Wikipédii vyhľadáte slovo "motivácia", vyhodí Vám to asi toľko, že je to psychologický proces, ktorý aktivuje ľudské správanie a dáva mu účel a smer.

Inými slovami motivácia je niečo, čo Vás núti konať. Ak si to teda znova prekrútime, zistíme že nedostatok činností a konania je spôsobené nízkou motiváciou.

Teraz sa pozrime na živočíšny svet zvierat. Zistíme, že zvieratá sa snažia prijať čo najviac kalórii ale maximum ich ušetriť. Energiu vynakladajú len v naozaj nutnom prípade. V skutočnosti je to tak, že keď daný zvierací organizmus má všetko, čo k prežitiu potrebuje, nepovažuje za dôležité sa ďalej namáhať.

Ľudia sú ale odlišní. Nie sú spokojní s jednoduchým a prostým prežívaním. Hľadajú vyššie roviny existencie, hľadajú niečo veľké a podľa mojich slov, "niečo veľké", sa nestane len tak samo od seba.
Je to vytúžený výsledok dlhoročnej tvrdej práce a tá tvrdá práca si vyžaduje palivo vo forme motivácie.

Predtým, než budem pokračovať, dovoľte mi znova podotknúť jeden fakt. Nemôžeš tvrdiť, že si dostatočne namotivovaný, ak tvoje každodenné činy tvrdia opak. Ak ťa tvoja každodenná tvrdá práca neposúva bližšie k tvojmu cieľu.

Nie je zločin mať nedostatočnú motiváciu voči tvojmu cieľu. Ďalším dôležitým krokom v diskusii na tému motivácia by bolo prehodnotenie záväzku voči tvojim cieľom. Aké sú veľké tie záväzky. Je ten záväzok natoľko veľký, že je dostatočným palivom tvojej motivácie? Dúfam, že Vám nebude vadiť. keď použijem ako príklad moje vlastné ciele a sny.

Mojím primárnym cieľom bolo dostať sa na hranicu 1200 libier (trojboj) pre Raw powerliferský šampionát vo váhovej kategórii do 198 libier. V čase písania tohto článku som mal čas na uskutočnenie tohto sna zhruba 11 mesiacov.

Ako som premýšľal nad svojím tréningom, nadobudol som pocit, že meradlom kvality môjho snaženia bude vlastne kvantita tréningov. Mal som ten pocit, že čím viac, tým lepšie a že vlastne trénujem poctivo a správne. Robil som predsa všetko čo som mohol a tvrdo som makal.

Keď som však analyzoval svoje správanie sa na tréningu, s hrôzou som zistil, že nepracujem až tak tvrdo ako by som mohol. Tréningy neboli bohviečo a vedel som, že by to mohlo byť aj lepšie. Ďalšia nevyhnutná otázka bola : "prečo??"

Samozrejme teraz viem, že odpoveď bola: "nedostatočná motivácia".

Ciele, do ktorých sa nútime


Teraz sa dostávame do základnej časti článku a tá je:
Ak vám chýba dostatočná motivácia, snáď Vaše ciele niesu dosť presvedčivé.
Niektoré z cieľov sú pre nás natoľko presvedčivé a dôležité, že ich berieme ako samozrejmosť a ani nad nimi neuvažujeme. Len tak mimochodom, je vaším cieľom zaplatiť nájom za byt za ďalší mesiac, alebo je to nutnosť?
Pravdou je, že každý máme obmedzené množstvo cieľov a niektoré sú automaticky pre nás dôležitejšie ako ostatné. Presne z tohto dôvodu podvedome využívame viac fyzických a duševných prostriedkov na tie ciele, ktoré nepriamo považujeme za dôležitejšie. Odpovedz mi, je pre teba  dôležitejšie platiť si každý mesiac nájom na byt ako vlastniť 45 centimetrové paprče? Ak si odpovedal záporne, zrejme nebudeš jeden z tých, ktorí musia hľadať motiváciu.


Pointa je v tom, že tvoje ciele musia byť zmysluplné. Pochop to takto, ak nedosiahneš niektorý z tvojich cieľov, nemusí to mať rovnaký dopad na každý ciel. Ak nezaplatíš nájomné, môžu ťa vyhodiť z bytu na ulicu a to môže byť veľký problém, ktorý ťa určite bude veľmi trápiť. No ak sa ti nepodarí vybudovať 45 centimetrové ruky do mesiaca alebo roka, pokiaľ si duševne v poriadku, určite sa z toho psychicky neposkladáš.

Po druhé, ak daný cieľ nedosiahneš, zistíš o čo si prišiel a až potom si uvedomíš, či je to pre teba taká tragédia, alebo s tým dokážeš žiť. Takto dokážeš eliminovať nepotrebné ciele, do ktorých zbytočne vkladáš svoju drahocennú energiu, no v skutočnosti pre teba nie sú až tak dôležité. Až vtedy si uvedomíš. ktoré ciele sú pre teba zmysluplné a ty sa budeš venovať iba im. Ináč povedané na tvoju obranu, chyba nemusí byť v tebe ak nedosiahneš určitý cieľ. Chyba mohla nastať v nesprávnom určovaní si cieľov.

Ak sú tvoje ciele a sny zmysluplné, nebudeš sa musieť nasilu tlačiť do práce na tvojom sne a hľadať motiváciu. Tá sa dostaví sama.


Motivácie nie je tvoj problém


Sú tvoje tréningové ciele rovnako dôležité ako napr. platenie nájomného? Ak nie, je to znamenie, že sú pre teba bezvýznamné a zbytočne do nich vkladáš toľko námahy a energie.
Ak ale sú pre teba skutočne dôležité a pokladáš ich na rovnakú koľaj s tvojimi životnými cieľmi, potom tento článok vlastne ani nebol určený tebe.

(Charles Staley, T-nation)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára