Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 26. marca 2015

Prilepinová tabuľka

Alexander Sergeyevitch Prilepin bol hlavný tréner ruskej juniorskej reprezentácie vo vzpieraní v rokoch 1975 až 1980 a hlavný tréner seniorskej národnej ligy v rokoch 1980 až 1985. Ako tréner juniorov dokázal zozbierať na medzinárodných majstrovstvách 24 zlatých, 19 strieborných a 4 bronzové medaile. Počas svojej trénerskej kariéry jeho zverenci dosiahli spolu 27 svetových rekordov.



Počas dlhých rokov v prostredí vzpierania nadobudol množstvo informácii a skúseností a sám pozoroval športovcov pri ich tréningovom úsilí. Videl, čo im zaberá najviac a čo menej a na základe týchto poznatkov vytvoril tabuľku, ktorá by mala slúžiť ako oporný pilier každého silového tréningu. Obsahuje optimálny počet sérii a opakovaní, ktoré by mali byť vykonávané pri daných tréningoch. Série a opakovania sú rozvrhnuté podľa toho, s akou intenzitou zaťaženia daný "subjekt" cvičí.

Množstvo začínajúcich ale aj mierne pokročilých cvičencov, ktorí sa snažia vytvoriť si svoj vlastný silový tréningový program váhajú nad tým, s akou intenzitou a zaťažením trénovať, koľko sérii a opakovaní použiť aby nedošlo k pretrénovaniu a ich výkonnosť sa zlepšovala. Práve tu je veľmi nápomocná tzv. Prilepinová tabuľka.


Zaťazenie                opakovaní v sérii     Optimálny počet opak        Rozsah opak.

70% a menej                   3-6                            24                                       18-30        


70-79%                           3-6                            18                                       12-24


80-89%                           2-4                            15                                       10-20


90% a viac                      1-2                             7                                         4-10

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára