Vyhľadávať v tomto blogu

streda 14. januára 2015

Telesné somatotypy

Aký ste telesný typ?


Každý z nás zdedil po svojich predkoch určité črty a danosti. Genetické predispozície, ktoré nás od seba rozlišujú nám dovoľujú rozvíjať sa v určitých športových disciplínach o niečo rýchlejšie ako naši menej nadaní rovesníci. Zároveň nám však môžu vytvárať aj bariéry v rozvoji iných telesných atribútov. Je veľmi dôležité poznať, aký somatotyp sme a podľa toho voliť aj naše tréningové úsilie.

V našom športe rozlišujeme od roku 1940 tri rôzne telesné typy. Americký profesor William Sheldon stanovil tieto typy telesnej stavby na základe dlhoročných skúmaní a pozorovaní.


-mezomorf (prirodzene svalnatý)
-ektomorf (štíhly až chudý)
-endomorf (veľký, silový typ)

V bežnom živote len veľmi ťažko nájdeme presne totožný somatotyp a každý z nás sme vlastne kombináciou rôznych telesných typov. Napríklad existuje endo-mezomorfný typ (s dostatkom kvalitnej svalovej hmoty so sklonom k priberaniu tuku).


-Mezomorf


Mezomorf je prirodzene svalnatý typ s úzkou stavbou panvy a širokou stavbou ramien. Má malú tendenciu k ukladaniu tuku a prirodzene estetický vzhľad. Relatívne malý obvod kĺbov nepôsobí rušivo a umožňuje prirodzene vyniknú svaly. Má vysoký podiel bielych svalových vlákien (rýchle svalové vlákna), ktoré vytvárajú ideálne podmienky k svalovej hypertrofii. Jednoducho povedané, tento telesný má od prírody viac svalovej hmoty, ktorá je lepšie prepracovaná. Tréningová snaha u neho nenechá na seba dlho čakať a už po krátkej dobe cvičenia je na ňom vidieť pozoruhodné výsledky. Nemusí sa príliš trápiť s rysovacími diétami, nakoľko sa veľmi "nezalieva" a v kulturistike to má spomedzi ostatných somatotypov najjednoduchšie.

Najznámejšie mezomorfné typy:

                                                                     Mark Wahlberg

Lazar Angelov 

Alistair Overeem


-Ektomorf


Ektomorf je od prírody štíhly ba až chudý. Má dlhé končatiny a dlhý štíhly trup. Úzka panva a úzke ramená, to znamená nie veľmi dobré silové predispozície. Ťažko a pomaly naberá svalovú hmotu ale aj tuk. Známi sú tým, že môžu zjesť všetko a aj tak nepriberú, pretože majú veľmi rýchly metabolizmus. K strave a tréningu musí pristupovať špecifickým spôsobom ale to si rozoberieme v najbližších článkoch. Sú dobrí plavci alebo atléti na dlhé trate. Vynikajú spravidla vo väčšine vytrvalostných športov samozrejme ak sa im venujú.

Najznámejší ektomorf-i:

                                                                      Amir Khan

Zdeno Chára

Brad Pitt

                                                 

Endomorf


-Endomorf síce nemá problém s naberaním svalovej hmoty a takisto sily ale pomerne ľahko priberie aj značné percento telesného tuku, ktoré má potom problém zhodiť. Svaly majú viac nafúknutý vzhľad a preto je endomorf viac "zaliaty". Môže byť dobrý kulturista ale musí vedieť ako sa správne stravovať a ako pristupovať k tréningu aby si zachoval formu a zbytočne nepriberal. Môže byť dobrý v silových športoch, nakoľko má pomerne krátke a hrubé končatiny. To je však nevýhoda vo vytrvalostných športoch. 

Najznámejší endomorf-i:

                                                                    Andrey Pushkar


                                                                      Steve Davis


                                                                   Ruslan Albegov



Toto bolo základné rozdelenie somatotypov. Podrobnejšie sa im budem venovať v jednotlivých článkoch, kde si rozoberieme ako by mali trénovať a ako by sa mali stravovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára