Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 31. januára 2015

Paleo stravovanie

Čo Vám prvé napadne, ked čítate tento nadpis? Mne prišiel na um asi nejaký paleolit a to bolo obdobie, ktoré tu bolo už veľmi dávno. Staršia doba kamenná alebo tiež doba lovcov a zberačov. Paleo stravovanie je teda napodobňovanie ľudí z tohto obdobia. Nemyslím to celkom doslovne samozrejme, napodobňovanie ich stravovania. Ako vyzeral bežný deň Paleolitického človeka, teda homo-habilisa? No nemal to práve na ružiach ustlané, striedanie ľadových a teplejších dôb mu dalo pekne zabrať a keď chcel uživiť seba a svoju rodinu, musel sa často vydávať na lov a popri tom sa živil zberom rôznych lesných plodov, aby mal energiu na samotný lov. V tom období ešte neexistovalo poľnohospodárstvo ani farmárstvo, preto boli ľudia nútení loviť čerstvé mäso. Zvieratá sa celé dni pásli na šírych pastvinách a preto ich mäso bolo výživné bez akýchkoľvek závad. Nepestovalo sa obilie a neexistovalo pečivo ani mliečne výrobky, z ktorých v dnešnej dobe vzišli rôzne intolerancie a alergie. Len čerstvé mäso, čerstvé plody mora, čerstvá zelenina a ovocie. Ľudia v paleolite boli silnejší, postavou vyšší a mohutnejší a takisto zdravší ako dnes.



Základné pravidlá paleo stravovania


-paleo nieje diéta ale životný štýl
-paleo stravovanie je omnoho zdravší spôsob stravovania
-organizmus človeka má genetické prispôsobenie na paleo štýl stravovania, pochádzajúce od svojích predkov
-paleo stravovaním možno predísť civilizačným chorobám ako sú vysoký krvný tlak, diabetes, osteoporóza, mrtvica, infarkt a pod.
-využíva ho čoraz viac vrcholových športovcov, ktorí si ním viditelne zlepšili postavu aj zdravotný stav

čo jesť

V paleo stravovaní sa kladie väčší dôraz na prísun tukov, namiesto sacharidov. V podstate v staršej dobe kamennej neexistovali komplexné sacharidy a teda energiu ľudia brali s tukov, prípadne ovocia. To znamená, že namiesto cestovín, pečiva, ryže či ovsených vločiek si dáme tuky v podobe rôznych orechov, samozrejme nepražených a nesolených, rôznych semien a zdravých olejov (mám tým na mysli nenasýtené mastné kyseliny). Ako prílohu ďalej môžme použiť čerstvú zeleninu alebo tiež ovocie, ktorým sa obmedzovať nijak nemusíme. Ako zdroj kvalitných bielkovín využijeme čerstvé mäso, plody mora alebo vajíčka.

čomu sa vyhnúť

Ako som spomínal, obmedzíme, resp. úplne vylúčime pečivo, a pomaly začneme uberať aj na prílohách v podobe ryže či zemiakov. Nemusíme ich vylúčiť úplne. Nejeme strukoviny, mliečne výrobky ani rafinovaný cukor (pozor na skryté cukry) a obmedzíme soľ. Sladené nápoje do našej domácnosti tiež nepatria. Sladkosti si nahradíme napríklad medom alebo palmovým cukrom.


Využitie paleo stravovania v športe

Paleo stravovanie je v poslednej dobe hit v rôznych športových odvetviach. Je rozšírené u tenistov, plavcov, bežcov, cyklistov ale obľúbili si ho najmä v Crossfit-e. Prakticky odpadé pocit nafúknutia a zdroj tukov telu dodáva výdrž hlavne pri vytrvalostných aktivitách. Paleo stravovanie by som odporúčil každému, kto chce zlepšiť postavu, schudnúť alebo vyrysovať alebo si proste chce zlepšiť zdravotný stav a cítiť sa lepšie. V  silových športoch však podľa môjho názoru uplatnenie nenachádza, nakoľko svaly potrebujú razantne a rýchlo doplnať zásoby glykogénu, a paleo strava by zjavne v tomto nebola postačujúca. Ale pokiaľ pri cvičení nezachádzate do extrémov a spolu so svalnatou postavou chcete aj pevné zdravie, určite si prisvojte niektoré rady z tohto článku a ja Vám ručím za to, že sa budete cítíť omnoho lepšie. K tomu Vám pomôže 30 dňový test, tzv. Paleo challenge, počas ktorého si odtestujete na vlastnej koži stravovanie človeka zo staršej doby kamennej. Na záver článku pripájam príklad týždenného paleo jedálnička.

Pondelok

Raňajky- omeleta z troch vajec na extra panenskom olivovom oleji + príloha ovocie
Desiata- kuracia šunka+ hrsť orechov
Obed- kurací steak + zelenina
Olovrant- ovocie + arašidové maslo BIO
Večera- tuniak v oleji + zelenina
2. Večera- pohár mlieka+ hrsť nejakých orechov alebo semien

Utorok
Raňajky- 2 volské oká+ plátok slaniny 
Desiata- ovocný šalát
Obed- Grilovaný hovädzí alebo bravčový steak+ zelenina
Olovrant- hrsť bobúľ alebo orechov + 100% koncentrovaný nektár
Večera- Kuracie baby párky+ zelenina
2. Večera- zeleninový šalát

Streda
Raňajky- Klobása s varenou zeleninou
Desiata- mrkvový šalát
Obed- Grilovaná ryba + zelenina
Olovrant- mix ovocia 
Večera- grilovaná ryba+ zelenina
2. Večera- hrsť orechov+ pohár mlieka

štvrtok
Raňajky- Vajcia natvrdo+ovocie
Desiata- kuracia šunka+ avokádo
Obed- Kurací šalát
Olovrant- Kúsky ovocia s Bio arašidovým maslom
Večera- Kuracie soté s broskýňou
2. Večera- ľubovoľné bezlepkové jedlo

Piatok
Raňajky- Detské kuracie baby párky+ zelenina
Desiata- ovocný šalát
Obed- rostbif+ zelenina
Olovrant-zeleninový šalát miešaný s orieškami a olivovým olejom
Večera- losos so zeleninou
2. Večera- ľubovoľné bezlepkové jedlo



Samozrejme existuje množstvo receptov vhodných do Paleo stravovania, ktoré nájdete na internete, napr. na stránke http://www.paleo-center.com



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára