Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 15. januára 2015

Mezomorf - tréning a stravovanie

Ako už vieme, mezomorf má geneticky najideálnejšie podmienky pre rozvoj svalovej hmoty. Je od prírody dobre stavaný, má široké ramená a úzky pás. Aj bez pravidelných tréningov má estetickú postavu a aj keď si nedá vždy pozor na to, čo zje, nemusí sa veľmi obávať, že sa zaguľatí.
Jeho telo veľmi dobre reaguje na akýkoľvek tréningový podnet a preto sa nemusí zaoberať častým experimentovaním. Obecne je však vhodné dodržiavať pár pravidiel, aby vyťažil zo svojho genetického daru maximum.



Pár pravidiel v zostavovaní tréningu:


Frekvencia tréningov
-Mezomorf na tréning reaguje takmer okamžite, preto sa nemusí trápiť v posilňovni veľmi často. Ideálna frekvencia tréningov je 3 až 4 krát do týždňa. Väčšie zaťaženie by mohlo znamenať pretrénovanie a tomu by sa mal tento telesný typ vyhýbať.

Voľba cvikov
-Nakoľko má od prírody dostatočne kvalitnú svalovú hmotu, nemusí zbytočne pričasto zaradovať rôzne izolované cviky a pod. Predovšetkým by sa mal venovať základným silovým cvikom, ktoré u neho budujú hrubú svalovú hmotu. Získanú svalovú hmotu však treba z času na čas skvalitniť a preto medzi objemovými obdobiami zaradte aj pár týždňov skvalitňovacích tréningov, kedy budete cvičiť s nižším zaťažením aj rôzne izolované cviky, či cviky na strojoch.

Série/opakovania
-Tu platí taká zlatá stredná cesta, ani príliš veľa a ani málo. Optimálne bude odcvičiť na veľké svalové partie tých 10-12 sérii a na malé partie 8-10 sérii. Opakovania by sa mali pohybovať v rozmedzí 8-10, maximálne 12. Sval treba kvalitne odcvičiť a precítiť ale nemusíme ho zbytočne prepalovať a tlačiť to do vynútených opakovaní, tie pre mezomorfa nemusia byť vždy správnym riešením.

Pauzy medzi sériami
-Aj tu platí zlatá stredná cesta, to znamená že primeraná dĺžka prestávok medzi sériami bude v rozmedzí 90-120 sekúnd. Kratšie prestávky môžu zbytočne navyšovať intenzitu, čo môže viesť k pretrénovaniu a príliš dlhé tréningy spôsobia, že sval vychladne.

Dĺžka tréningovej jednotky
-Pokojne môže trénovať hodinu a pól, Dlhšie tréningy by mu zbytočne vyčerpávali bielkoviny, potrebné k svalovému rastu a na kratšie by telo nestihlo zareagovať.

Kardio cvičenie
-Netreba to prehánať, napokon mezomorf netrpí prílišným ukladaním tuku, tak ani kardio cvičenie nieje vždy nutnosťou. V objemovom období ho z času na čas môže zaradiť aby nevyšiel úplne z formy a v rysovacom období mu bohate stačí 2 krát do týždňa v trvaní maximálne 30 minút.

Regenerácia
-Mezomorf potrebuje dostatok spánku, takže ideálne bude navyknúť si na 8-9 hodín spánku. Vo voľné dni už nezaradujte žiadne iné cvičenie ani doplnkové športy ale snažte sa maximálne oddychovať a držať si tepovú frekvenciu v pokoji.

Pár rád v stravovaní pre mezomorfa:


- Hoci má mezomorf pomerne rýchly metabolizmus, mal by sa vyhýbať vyslovene tučným jedlám. Tuky by mali tvoriť cca 15% z celkového kalorického prijmu na deň a mali by pochádzať zo zdravých zdrojov ako sú ryby, olivy, kokos, orechy, avokádo a pod.

-Mal by jesť 6-7 krát denne, každé 2,5 až 3 hodiny.

-Bielkoviny by mali pochádzať najmä s kuracieho a hovädzieho mäsa ale z času na čas môže zaradiť aj tučnejšie mäso. Neoddelitelnou súčasťou jedálnička by mali byť vajcia a pokiaľ dobre reaguje na mliečne výrobky tak aj nejaký tvaroh alebo syr cottage. Mal by konzumovať cca 2 g. bielkovín na kg telesnej váhy.

-Sacharidy u neho nespôsobujú veľké riziko a čo sa neuloží vo forme glykogénových rezerv, to jeho telo spáli. Preto môže ako zdroj pomalých sacharidov využívať ryžu, ovsené vločky, cestoviny, zemiaky a pokojne aj celozrné pečivo.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára