Vyhľadávať v tomto blogu

streda 28. januára 2015

Cyklická Ketogénna diéta

CKD


Keď počujete slovo diéta, určite Vám hneď napadne nepríjemné trápenie vlastného tela a hladovka. Poväčšine je to údel každej diéty, kde sa redukuje počet prijimaných kalórií. Cyklická ketogénna diéta je niečo úplne iné. Ide pri nej samozrejme o spaľovanie nadbytočných kilogramov pri maximálnom zachovaní svalovej hmoty. Tvorca tejto diéty je Daniel Duchaine, bývalý americký kulturista prezývaný tiež steroidový guru. Pri prvom pohľade na jedálniček a spektrum potravín by sa nejeden dietológ chytal za hlavu.  Základom je dostať sa do stavu ketózy a zotrvať v ňom, pretože vtedy telo čerpá energiu z vlastných tukových zásob. Stravovanie sa delí na sacharidovú fázu (carb up) a bezsacharidovú fázu (no carb).


BEZSACHARIDOVÁ FÁZA

V tejto fáze sa snažíme v strave maximálne obmedziť sacharidy a nahrádzame ich paradoxne tukmi. Samozrejme ich príjimame s bielkovinami. Počas tejto fázy sa zhruba po troch dňoch telo dostáva do tzv. Ketózy, kedy koncentrácia ketónov v krvi je nepomerne vyššia ako za bežných okolností. V tejto fáze telo používa práve ketóny ako zdroj energie. Nakoľko v tejto fáze nepríjimame žiadne sacharidy, telo a svaly nemajú žiaden glykogén, ktorý by mohli čerpať a tak sú ketóny jediným zdrojom energie. Ketóny sú však dostatočným zdrojom energie iba pre aerobné aktivity, a nepostačujú pre silové tréningy, preto by sme podľa toho mali voliť aj intenzitu a objem tréningov. Tréningy by mali byť menej frekventované a skôr by sme sa mali sústrediť na kardio.

Aké potraviny konzumujem v bezsacharidovej fáze?

Ku kvalitným bielkovinám ako je mäso, ryby či vaječné bielka pridávam ako prílohu tuky teda rôzne orechy, tučné syry, vaječné žltka, slaninu aj iné tučné druhy mäsa, ktoré môžeme piecť  a vyprážať v oleji, či pre fajnšmekrov aj olej samotný :P. Veľký pozor si treba dávať na skryté cukry a vyhýbať sa priveľkému množstvu bielkovín, ktoré má za následok zníženie ketónov v krvi, kofeínu, efedrínu, vitamínu C, párkam či paštékam, zelenine a mliečným výrobkom. V tejto fáze zotrváme do piatku, pretože v tejto fáze telo dokáže spáliť najväčšie množstvo tuku. Dlhodobý stav ketózy by pôsobil na naše telo a najmä svaly kontraproduktívne. 

SACHARIDOVÁ FÁZA
To je fáza, ktorá nasleduje po bezsacharidovej fáze. Telo je prakticky bez glykogénu a je potrebné ho doplniť. Môžeme to nazvať aj fáza nasycovacia a ide nám o to, aby sme vykrmili hladné svaly. Tu sa zase naopak snažíme striktne vyhýbať rôznym tukom a nahradiť ich sacharidmi, či už komplexnými alebo jednoduchými. Práve sacharidy nám doplnia svalový glykogén, potrebný na svalovú prácu a teda na ťažké a intenzívne tréningy v posilňovni. Kardio v tomto týždni ide bokom. To znamená, že nebudeme cvičiť s ľahkými váhami po 15 opakovaní, ale poriadne dáme zabrať hormonálnemu systému a naložíme si na činku váhu, s ktorou sme schopní odcvičiť tak 6,8 maximálne 10 opakovaní. Nasycovacia fáza začína už v piatok po tréningu, kedy príjimame prvé jednoduché cukry v podobe maltodextrínu alebo glukózy.

Aké potraviny konzumujem v sacharidovej fáze?

Bezprostredne po tréningu príjimame dostatok sacharidov s vysokým glykemickým indexom, teda nejaký koktejl s maltodextrínu, prípadne sa natlačiť ovocím a aj med je výborný pomocník. Neskôr konzumujeme komplexné sacharidy teda zemiaky, cestoviny, ovsené vločky. Nekonzumujeme pečivo.


Ako merať stav ketónov v krvi
V lekárni si kúpime papieriky na meranie ketónov v moči (pentaphan, heptaphan,diaphan), vlákninu (ktorú využijeme tak v stredu alebo vo štvrtok hlavne pri problémoch s vyprázdnovaním, ktoré určite nastanú), maltodextrín alebo glukopur na následné nacukrovanie vo fáze Carb up. Túto diétu odporúčam držať maximálne 4 týždne, pretože potom sa jej účinok vytráca.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára