Vyhľadávať v tomto blogu

streda 17. decembra 2014

Vplyv tréningu na testosterón

Testosterón 


Testosterón je primárny hormón, pôsobiaci v mužskom tele. Vďaka nemu je zabezpečených niekoľko životne dôležitých telesných funkcii ako je rozvoj pohlavných žliaz, produkcia zdravých spermií, rast fúzov a vlasov či rast svalového a kostného tkaniva. Športovci vedia, že testosterón reguluje ich výkonnosť, silu a objem svalovej hmoty. Syntetický testosterón sa v medicíne využíva už pomerne dlho. Dnes sa ním lieči predovšetkým hypogonadizmus čo je znížená prirodzená produkcia testosterónu. S tou je spojená rada zdravotných ťažkostí ako sú napr. nedostatočne rozvinuté pohlavné žlazy, nedostatok zdravých spermií, znížené libido či znížená výkonnosť. Nižšia hladina testosterónu môže ďalej spôsobovať oslabenú imunitu a väčšiu náchylnosť na zápalové ochorenia. Testosterón môže takisto vplývať aj na našu náladu a jedinci, ktorí majú prirodzene vyššiu hladinu testosterónu v tele sú štastnejší a vyrovnanejší.




Prirodzená produkcia testosterónu
Testosterón sa u mužov produkuje v semenníkoch nárazovo každé 2 až 3 hodiny. Denne zdravý jedinec vo veku od 20 do 50 rokov vyprodukuje cca 7mg testosterónu. Všetko samozrejme závisí od životosprávy a vonjakších vplyvov okolia. Ak hladina testosterónu klesne pod určitú hranicu, hypotalamus (medzimozok) začne produkovať GNRH (gonády stimulujúci hormón) a ten svojím pôsobením v hypofýze stimuluje produkciu LH (luteinizačný hormón) a FSH (folikuly stimulujúci hormón) v semenníkoch. LH stimuluje leidygové bunky k produkcii testosterónu a FSH stimuluje Sertoliho bunky k produkcii zdravých spermií. Primárne testosterón pôsobí na rozvoj zdravých spermií a až potom sa zvyšok testosterónu využije pre rozvoj svalov.
Ako podporiť produkciu testosterónu
Existuje množstvo preparátov, ktoré majú stimulovať hladinu testosterónu, tým sa ale budem venovať v najbližšom článku v sekcii supplementov. Ľudské telo sa dokáže adaptovať na akékoľvek životné podmienky a preto hladina testosterónu môže kolísať a zvyšovať sa v závislosti od vlastnej potreby. Správne voleným tréningovým systémom dokážeme telu napomôcť k produkcii tohto hormónu až o 200%. Ako by však mal vyzerať takýto tréning? V prvom rade by sa malo jednať o tréning silového respektíve silovo-objemového charakteru. Telo reaguje na dvíhanie ťažkých váh a ich pravidelné zvyšovanie v podstate okamžite. Voliť by sme preto mali základné viacklbové cviky a optimálne budú fullbody tréningové rutiny. Možno Vás to bude nabádať na dlhé a ťažké morenie sa v posilňovni ale na to rýchlo zabudnite pretože ak tréning nadobudne vytrvalostný charakter, bude mať presne opačný efekt, telo začne produkovať kortizol, ktorý pôsobí katabolicky a takisto zareaguje znížením testosterónu. Preto bude ideálne cvičiť vo fázach niekoľkokrát denne, a každá takáto fáza neprekročí dlžku 45 minút. Ak potrebujeme zaradiť nejaké kardio cvičenie, voľme radšej intervalové tréningy, ktoré príliž nestresujú telo a to potom nemusí reagovať znižovaním testosterónu. 

Dôležité body pri zostavovaní testosterón-stimulujúceho tréningu
-tréning silového charakteru
-minimalizovať vytrvalostné aktivity
-dvoj- alebo trojfázové tréningy
-krátke maximálne 45 minút trvajúce tréningové etapy
-kardio v podobe intervalových tréningov
-vyhnúť sa pretrénovaniu




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára