Vyhľadávať v tomto blogu

streda 17. decembra 2014

Pretrénovanie

Pretrénovanie 


Určite to každý, kto má už nejaký ten rok odcvičený pozná. Tento nepríjemný stav, kedy sa vám nič nechce, každý pohyb svalov je nepríjemný, ba dokonca niekedy bolestivý, cítite sa byť nekľudný, mrzutý a bez nálady, neraz sa k tomu pridá aj choroba. Tento stav by samozrejme každý eliminoval ale aby k nemu vôbec nedošlo, je dôležité inštinktívne naslúchať vlastnému telu, ale to sa cvičenec učí rokmi. Veľmi dôležitú úlohu v predchádzaní pretrénovania zohráva periodizácia, ktorá umožňuje naším svalom a hlavne nervovej sústave na chvíľku vypnúť. Podobne ako je to aj s otužovaním, ktoré treba robiť intervalovo, aj tréning treba deliť do tzv. intervalových cyklov. Krátkodobé tréningové etapy telo pripravia na stres, ktorý nás následne viac v bežnom živote neprekvapí.




Typy a triky ako mu predchádzať:

-dajte na svoje inštinkty- Aj Dorian Yates, hoci cvičil vysokointenzívnou metódou tréningu, veľmi dbal na inštinkty a preto keď cítil, že medzi jednotlivými tréningovými jednotkami potrebuje ešte ďalší deň odpočinku, proste neváhal a doprial si ho. Prečo aj nie, veď z Vás neubudne a taký dodatkový deň odpočinku je výhodný a dôležitý pre nábor motorických jednotiek, a vy budete mat o to väčšiu chuť a silu do tréningu. Ak cítite, že vo vašom tréningovom rozpise nestíhate regenerovať, zvolnite tempo na pár dní alebo si prerobte svoj tréning. Po tréningu sa musíte cítit silní a musíte cítiť to nabudenie hormonálnej sústavy. Určite by ste sa nemali cítit slabí a pod psa. Pokiaľ už vo vašom tréningu nenapredujete, stagnujete a stojíte na mrtvom bode, doprajte telu pár dni či týždňov oddych, zvoľte jednoduchší tréning a počas týchto týždňov si zostavte nový, vyhovujúci cyklus. 
-zapisujte si svoje výkony- a podľa toho viete jednoducho usúdiť, či vaša krivka výkonnosti klesá, stúpa alebo stagnuje. Sami uvidíte, či stres, vyvolávaný tréningom je pre vás prospešný a posilní Vás, alebo Vám len uberá sily.
-venujte svoju pozornosť aktívnemu odpočinku- v podobe zábavnej činnosti, ktorá Vás bude baviť a naplňať. Využite bazén, bicykel, chodte si zabehať alebo do sauny, cvičte jógu alebo robte strečing. Všetky tieto činnosti však majú byť príjemné a nemali by ste ich robiť nasilu. Znova by ste sa po týchto činnostiach mali cítiť oddýchnutí a plní síl.
-regulujte intenzitu vaších tréningov- je zrejmé, že každý chce od tréningu k tréningu napredovať a ak ste v dnešnom tréningu nedokázali vzoprieť rovnakú alebo ešte o niečo vyššiu váhu ako minule, nestresujte sa tým, pokiaľ nevládzete, váhu zvolnite. To isté platí aj o intenzite tréningu. Určite nieje vhodné "prepáliť" intenzitu a zbytočne skracovať pauzy. Tým Vás nechcem nabádať aby ste boli leniví a flákali sa, proste chcem poukázať na dôležitosť naslúchania vlastného tela.
-stravu prispôsobte fyzickej záťaži- takže kontrolujte prísun vysokokvalitných bielkovín, komplexných sacharidov, nenasýtených tukov, vitamínov a minerálov. Určite neodporúčam nič prehánať a aj v strave využijeme inštinkt. Neuznávam objemové obdobie, v ktorom sa ľudia doslova prežierajú za účelom pribratia. Keď cítite, že sa ste nafúknutí a vaše trávenie nieje celkom v poriadku, nasledujúci deň zvolte pre Váš žalúdok oddychový režim a namiesto príloh konzumujte zeleninu, namiesto mliečných výrobkov ovocie a podobne. Neriadte sa pravidlom "čím viac tým lepšie", pretože každý človek má iné predispozície k tráveniu a iný metabolizmus.

Aké sú príznaky pretrénovania:

-nedostatok energie, únava pri akejkoľvej banálnej činnosti
-bolesť svalov či celého tela
-problémy so spánkom, pocit nedostatočného spánku, po ktorom sa necítite oddýchnutí
-menšia tolerancia chladu, pocit že na Vás niečo "lezie"
-zlá nálada, podráždenosť či depresie
-menší apetít
-pokles výkonnosti

Čo robiť, ak už sa pretrénovanie dostaví

V prvom rade zvážime, či akékoľvek tréningové úsilie je prospešné a podľa toho volíme buď tréning s menšou intenzitou a objemom, alebo ho vypustíme úplne. Hoci už možno bude neskoro, nasadíme prvú pomoc v podobe multivitamínových supplementov, stránime sa vonkajším stresorom a výkyvom počasia, teplejšie sa oblečieme a dúfame, že nás to čoskoro prejde. Ak už Nás to prejde, zamyslíme sa nad sebou a už budeme vedieť, že pretrénovaniu sa dá predchádzať najmä podľa bodov v prvej časti článku. Pite veľa tekutín v podobe čistej vody alebo čajov, skúste relaxovať a spať aj behom dňa. Zmerajte si Váš pokojový pulz a ak je príliž vysoký (ideálny je pod 75), zvýšte svoju pozornosť. Neexistuje lepší liek na pretrénovanie, ako odpočinok a pár dní "mať na háku" všetko a všetkých :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára