Vyhľadávať v tomto blogu

streda 17. decembra 2014

INZULÍN


Všetci iste viete, že rastový hormón je nevyhnutný k stavbe svalovej hmoty. Na čo vlastne slúži? Podiela sa na tvorbe bielkovín v bunkách a na využití aminokyselín v tele. Nakoľko nepôsobí priamo ale prostredníctvom somatomedínov v pečeni a obličkách, musí mu byť pre správnu funkciu vytvorené optimálne prostredie, ktoré vytvárajú pravidelné dávky inzulínu. Pečen v optimálnom prostredí produkuje inzulínový rastový faktor IGF, ktorý veľmi priaznivo pôsobí na výstavbu svalovej hmoty. Dr. Rivers a Dr. Millward dokázali, že úroveń hladiny IGF a teda rastový potenciál priamo závisia na hladine inzulínu. Inými slovami hladina inzulínu priamo ovplivnuje proteosyntézu, teda schopnosť organizmu využívať bielkoviny. Základným kľučom v procese výstavby svalovej hmoty je udržiavanie optimálnej inzulínovej hladiny počas 24 hodín denne. Teda aj v noci. Čo z toho vyplýva? Že 3 či 4 veľké porcie jedla denne nestačia a vôbec nepôsobia blahodárne pre naše rastové bunky. Dôležitá zásada preto teraz bude, stravovať sa častejšie minimálne 6 krát denne v menšich porciách. Ja osobne sa snažím jesť aspoń 7 krát denne. Tým dodávame telu inzulín rovnomerne a jeho hladina neklesá. Samozrejme, hoci to nieje celkom možné, ideálne by bolo konzumovať stravu aj počas noci i keď len v podobe nejakého sacharidovo-bielkovinového nápoja. 
Dôležitú úlohu zohráva samozrejme aj skladba potravín. Čo jesť a kedy, záleži samozrejme na tom, v akom rozpoložení sa nachádzame a napríklad či ide o tréningový alebo netréningový deń. Veľa ľudí robí chybu, že v období po tréningu zanedbáva jednoduché cukry, ale kladie príliž veľký dôraz na bielkoviny. Hoci sa snažíte dodať telu tie najkvalitnejšie aminokyseliny v čo najkratšom čase v domnení, že to bude pre vaše svaly to najlepšie, nieje to celkom pravda. Toto vaše úsilie môže dokonca spôsobiť pravý opak vaších očakávaní. Po vyčerpávajúcom tréningu sú práve inzulínové reakcie nositeľmi základných anabolických procesov v tele. Sval, ktorý je po tréningu vysoko citlivý na inzulín, paradoxne znižuje citlivosť na prijaté bielkoviny, a tie ho potom zbytočne priveľmi zaťažujú a niesu efektívne využité. Takisto konzumácia čisto sacharidových jedál vo forme komplexných cukrov ako sú obiloviny, cestoviny, ryža nieje celkom na mieste, pretože takýto druh sacharidov nieje tak rýchlo využitý ako by to bolo u jednoduchých cukrov. Hladina pečeńového glykogénu ostáva nízka a to bráni nárastu inzulínu. Dostatočné množstvo cukru je potrebné na uspokojenie požiadaviek pečene na doplnenie svalového glykogénu aby umožnil vzrast krvného cukru ako predpoklad inzulínových reakcií. 
Jediné východisko ostáva konzumácia glukózy a fruktózy v období po tréningu so súčasným príjmom vysokokvalitných bielkovín. Množstvo ľudí sa obáva konzumácie jednoduchých cukrov a nimi spôsobeným ukladaním tukov. Toto sa môže stať iba v prípade, kedy je organizmus a sval plný glykogénu a viac ho nepotrebuje doplńať. V potréningovom obdoví takýto stav neexistuje, preto sa netreba obávať ukladania tuku. Spomínane bielkoviny, ktoré majú byť prijimané spoločne s jednoduchými cukrami môžu byť doplńané v podobe hydrolizovaných bielkovín, v prípade nutnosti aj vo forme vaječných bielkov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára