Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 29. decembra 2014

Imunita

Imunita a ako ju posilniť


Máme tu zimu a hoci v posledných rokoch nie je veľmi silná, pomaly sa ochladzuje a chystá sa udrieť. V tomto období musíme myslieť na svoju imunitu, na to aby sme prečkali dlhé zimné večery v posilňovni bez ujmy na zdraví.
Ako prvý spôsob na posilnenie imunity iste každému napadne veľká kopa ovocia, zvýseny príjem vitamínu C, možno nejaké to otužovanie. Bohužial väčšina na to myslí a začne dodržiavať už keď je neskoro. Ako si teda vypestovať prirodzene silnú obranyschopnosť organizmu počas celého roka?


Vitamíny
Ako prvé spomeniem vitamíny. Každému je jasné, že na imunitu je dobré céčko. Ideálne teda bude, ako ho budeme užívať dlhodobo, aby sa stihlo do tej jesene dostať do organizmu. Lepšie je voliť samozrejme s postupným uvolňovaním 500mg alebo silnejšie 1000mg.Existuju s pridanými šípkami ale najlepšie urobíte, keď kúpite "čísté". Ďalší super pomocníci k zlepšeniu imunity možu byť napríklad Colostrum (prvé mlieko, resp. tekutina, ktorú produkujú mliečne žlazy cicavcov tesne pred pôrodom a prvé dni po pôrode), Hliva ústricovitá,wobenzym, rakitník a mnoho iných. Samozrejme dostať kúpiť aj komplexné prípravky, vytvorené na posilnenie imunity, obsahujúce širokú škálu látok posilnujúcich obranyschopnosť.
Ani nemusím spomínať ovocie a zeleninu. Hovorí sa, že treba zvýšiť príjem ale netreba to ani prehánať. Ja osobne jednoznačne preferujem med, ako základný prírodný produkt na 100% zvýšenie obranyschopnosti. 
Stres
Trpíme ním všetci ale dá sa mu vyhnúť. Určitá dávka stresu môže dokonca na jedinca pôsobiť priaznivo a posilňuje ho, ale to sa jedná o stres krátkodobý. Stres v práci, v súkromí, vo vzťahoch plus k tomu pridaný stres svalový, može vyústiť do vážnych zdravotných problémov. Preto odporúčam jediné. Mať na háku. Takí ľudia sa mali vždy najlepšie :) Nevravím aby sa z vás stali flákači alebo aby ste niečo zanedbávali. Proste úsmev na perách a myslieť pozitívne. A k tréningu pridať aj aktívny odpočinok vo forme činnosti, ktoré Vás bavia, vytvárajú dobrú náladu a je vám pri nich dobre. U niekoho to môže byť beh, u druhého plávanie, hokej, cyklistika, rôzne spoločenské športy, hry a podobne. Každý má niečo iné. A keď hovoríme o dobrej nálade, ja ked si pozriem DVD s Ronniem Colemanom, vždy na mňa prevedie tú svoju bezstarostnosť a úsmev na perách. 
Spánok
Nieje nič lepšie ako zdravý, nepretržitý a nerušený spánok. Taký, po ktorom sa ráno cítim oddýchnutý a plný energie. Aby sme taký spánok mali, musíme dodržať pár pravidiel. Chodťe si ľahnúť zavčasu, nie príliž neskoro ani príliž skoro. Niekomu stačí 6 hodín, iný potrebuje 8 či viac. Ráno vstaňme dostatočne skoro aby vstávanie nebolo stresujúce, bez náhlenia sa do práce. K tomu by bodol ľahký strečing, pretože aj taká mačka ked spí denne 7 krát, takisto sa 7 krát po zobudení naťahuje. Ráno je múdrejšie večera. Nestresujme sa zbytočne s činnosťami, ktoré môžu počkať do rána. Pred spaním sa vyhnime káve a rôznym energetickým nápojom. Ak Vám večerný tréning spôsobuje ťažkosti so spánkom, radšej si privstaňte a absolvujte ho ráno. A posledná vec- pred spaním si vyvetrajte :) 
Relax

Za relax môže niekto považovať cvičenie alebo aktívny odpočinok. Ja mám skôr na mysli niečo iné. Napríklad taká jóga a podobné relaxačno-regeneračné cvičenia môžu odbúrať stres a pričiniť sa na posilnení imunity. Je pravdou, že na začiatku sa Vám to bude zrať nudné alebo Vám to príde ako strata času. Ale sami časom prídete na blahodárne účinky tejto činnosti. Strečing alebo masáž, či sauna sú ďalšie príjemné aktivity, ktoré Vám určite pomôžu. 
Otužovanie
Na rad prišla tá menej príjemná časť posilňovania imunity. Teda aspoň zo začiatku ju určite nebudete milovať. Je to také cielené vystavovanie tela krátkodobému stresu akým je v tomto prípade chlad. Ako som už spomenul, takýto krátkodobý stres dávkovaný v krátkých intervaloch, môže telo pripraviť na rôzne nepredvídatelné stresujúce situácie, s ktorými sa môžeme stretnúť. Otužovaniu sa budem bližšie venovať v ďalšom článku. 



Toto bolo zopár bodov, ktorými keď sa budeme riadiť, mali by sme prežit jesenné výkyvy počasia a chladné zimné večery bez komplikácií. Dúfam, že Vám budu moje rady nápomocné. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára